Uit de macrobiotiek zijn voedingsregels voortgekomen. Macrobiotiek is een grote beweging, die in 1925 in Europa is terechtgekomen, samen met judo; judoka’s waren toen macrobioot.
Hun voedingsregels
gaan voor een deel terug op de ideeën van een traditionele Chinese
geneeskundige met de naam Li Gao. Die stelde, dat de Milt en de Maag aan het
begin staan van het aanmaken van energie in het lichaam. Wanneer het bij Milt
en Maag al fout gaat met de aanmaak, doorgaans door kou, wordt de hele
productie van energie in het lichaam verstoord. De kwaliteit van voeding is
cruciaal, maar er spelen nog andere ideeën mee.
Het idee San
Jiao is heel belangrijk. Het betekent 3 (San) Brand (Jiao), ook wel
Driewarmer genoemd. Deze drie warmers zijn Pi (Milt), Fei (Long)
en Shen (Nier). Deze drie organen moeten de energie aanmaken, waar het
hele lichaam op draait. Stel je de Driewarmer maar voor als drie grote vuren
die in je lichaam branden en zo voor de verdamping van vocht zorgen.
De kwaliteit van
Miltenergie is bepalend voor de kwaliteit van Longenergie en samen zijn ze
verantwoordelijk voor de kwaliteit van Nierenergie. De kwaliteit van de drie
samenstellende energieën bepalen de kwaliteit van San Jiao. En dat vormt het
zevende chakra, Sahasrara, de verbinding met Boven. Dus: de kwaliteit van de
energie van Milt, Long en Nier samen, bepalen de kwaliteit van het zevende
chakra.
Het beginpunt van
dat proces zit in Milt, die het allerzuiverste deel uit álles dat binnenkomt,
moet filteren. Dat allerzuiverste deel (Wei Qi) komt terecht bij Long en
vormt daar je weerstand. Iemand met weinig weerstand maakt te weinig
Miltenergie aan. Milt heeft een bloedhekel aan kou. Kou dooft het Vuur van de
Milt. Hoe komt kou dan binnen? Door de kou buiten, het weer dus, maar vooral
ook door middel van eten. Momenteel eten veel mensen te koud waardoor het vuur
van de Milt wordt gedoofd. Vooral ijs, rauwkost, tropische groenten en fruit in
de winter, koude drank bij het eten, zijn berucht. Met name citrus wordt tot de
koude vruchten gerekend. Citrus koelt bij warmte; de fervente citruseter herken
je aan de griep.
Chinees eten
wordt daarom altijd geblancheerd, gekookt, gebakken, gefrituurd… wat dan ook. De
spijsvertering begint in de kookpot. Je eten koken voorkomt dat je heel
veel warmte uit de rest van je lichaam moet transporteren om in de maag het
eten klein te maken. Dus in plaats van dat eten energie oplevert, kost het koude
eten energie.
Bij Long wordt
Kong Qi aangemaakt uit lucht. Daar komt ook de geesteskracht, als onderdeel van
de ziel, het lichaam in. Als je slecht ademhaalt, wordt je gescheiden van je
ziel. Goed ademhalen is: je longen gebruiken, wandelen, fietsen, sport, de
buitenlucht. Maar ook diep ademhalen, doorademen tot onder je navel, waar Kong
Qi zich verbindt met Nierenergie (Jing). Diep ademhalen grondt je, het
helpt bij het vormen van “wortels”, het geeft je grip, je waait niet zomaar om.
Veel mensen hebben een bladerdak dat tot ver in de hemel reikt, maar niet de
wortels om dat bladerdak bij slecht weer overeind te houden.
* * *
Heel veel mensen
hebben na de energielift van afgelopen november (2009) veel moeite weer op
aarde terug te keren. Ze zijn even door de sneltrein opgepikt en ergens hoog in
de bergen achtergelaten, waar ze nog steeds op een ijzige bergtop balanceren.
Het draait
natuurlijk allemaal om de trillingen en veranderende trillingsniveaus en het
kost iedereen moeite om mee te komen met die veranderingen. De trillingen
passen nog niet bij het lichaam en ze moeten dus integreren. De trillingen
veroorzaken voor heel veel mensen fysiek en psychisch ongemak. Dat komt door
gebrekkige integratie: het nieuwe niveau trilt harder dan het oude niveau en
het lijf kan daar niet altijd even snel aan wennen.
De psychische
kant is regelrecht verbonden met de lage energieën in het menselijke lichaam.
Die heeft iedereen zonder dat het plakkers zijn, het gaat om energieën als
Dikke Darm, Milt en Maag, en Nier en Blaas. Iedereen heeft die energieën in
zich – het zijn de energieën die met de lage chakra's in verband kunnen worden
gebracht. En iedereen heeft lage chakra's, of je het nu leuk vind of niet. Deze chakra's vertegenwoordigen een laag bewustzijn, zoals overleven en
voortplanting, maar ook hebzucht en jaloezie; het in balans te brengen van deze
lage chakra's is een proces dat vele, vele levens nodig heeft.
Deze lage
chakra–energie is heel bepalend voor je
emotionele huishouding. In de Chinese geneeskunde uit de tijd van de Gele
Keizer, nog voor het begin van onze jaartelling, was al duidelijk dat
ongedefinieerde angst bij Nier en Blaas energie hoorde, dat woede bij Lever en
Galblaas energie hoorde en verdriet bij Long.
De Dikke Darm–energie
is de traagst stromende energie in ons lichaam en dat betekent tegelijkertijd,
dat de energie van de Dikke Darm het traagst verandert. Dus komt Dikke Darm
maar langzaam met veranderingen mee. Het is heel moeilijk om oude patronen los
te laten en in te wisselen voor nieuwe – dat óók betekent het klachten op Dikke
Darm (energie) hebben. Dikke Darm energie houdt helemaal niet van
veranderingen. Die wil rust, heel veel rust om zijn werk goed te kunnen doen.
Als je slaapt, dan werkt de Dikke Darm het best. Dus wanneer iemand heel
onrustig slaapt en regelmatig wakker wordt ’s nachts, ga dan in principe uit van
een verstoring op Dikke Darm energie en eventueel de fysieke dikke darm. Deze
Dikke Darm energie is het hoofdbestanddeel van het basis-chakra en gaat over
overleven, maar ook over loslaten van oud en de acceptatie van nieuw. De
energie die de Dikke Darm voedt is de energie van Milt en Maag. Dit zijn
volgens de Chinezen de belangrijkste energieën in je lichaam. Maag wordt
geassocieerd met het 3e chakra en heeft met hebzucht te maken – een
maag die altijd leeg aanvoelt, wat er ook wordt ingestopt.
Milt is een heel apart verhaal en valt als zodanig helemaal buiten het chakra verhaal. De hoofdtaak van Milt energie is het filteren van de allerzuiverste vorm van energie uit alles dat binnenkomt. Dat is natuurlijk eten en drinken, maar ook de toestanden waar je tegenaan loopt, de persoonlijke processen die je moet doorlopen van de diefstal van je auto tot en met een overlijden in de familie.
De
allerzuiverste energie wordt naar de Long gestuurd en vormt daar je weerstand.
Dus is je weerstand regelrecht afhankelijk van de kwaliteit van je voeding,
maar ook van de mate waarin je in staat bent om ‘toestanden’ te verteren, uit
je lichaam te krijgen of te integreren. Lukt dat niet, bijvoorbeeld als gevolg
van te veel en te lang slecht eten, dan ben je mooi in de aap gelogeerd: je
weerstand is weg en je bent ziek voor het seizoen is aangebroken – de winter,
de maand februari.
Eten is dus
cruciaal. De Milt moet het allerzuiverste deel van alles dat binnen komt,
omzetten in Wei–Qi, de beschermlaag. Maar er zijn erg veel toestanden denkbaar,
waarbij alle eetlust verdwenen is. Iemand heeft dan al zoveel voor zijn kiezen
gehad, dat voedsel er niet meer bij kan. En zou hij teveel eten, dan zouden de
toestanden nog slechter verteerd worden. Het is in feite een geval van permanente
overbelasting. Er komt teveel onverteerd eten op fysiek niveau en ‘toestanden’
op energetisch niveau in de Dikke Darm terecht, en daar gaat je nachtrust. Je
krijgt pijn in je arm(en), je buik gaat zeuren, de darmen raken verstopt, en
dat allemaal omdat je Milt niet goed in staat is geweest om Maag energie te
filteren.
Wat kun je
ertegen doen? Heb je het heel druk, eet dan licht. Laat zwaar eten niet de
aanmaak van Maag energie verstoren. Eet nooit koud en pas op met koude dranken,
helemaal ’s winters. Eet altijd gekookte dingen, gefrituurd of wat dan ook; eet
’s winters nooit rauwkost… hoewel, dat is weer een heel andere ontwikkeling.
Dat gaat de opdracht van de mens worden voor de wat langere termijn: vlees
eruit en alleen rauwe groenten eten.
En weet je nu
waarom? De lichte verteerbaarheid en de hoge voedingswaarde zorgen ervoor dat
die Milt en de Dikke Darm goed op orde blijven, zodat de hoge trillingen beter
geïntegreerd kunnen worden. Traditionele Chinese geneeskunde is eigenlijk heel
eenvoudig.