dinsdag 17 september 2013

Generaal Lever en migraine


In de augustusaflevering van de Aravinda Nieuwsbrief stond een mooie tekst van Sonia Bos over migraine en spiritualiteit. In het kort zegt ze dat migraine veel te maken heeft met een slechte doorstroming van het 8e chakra. Dit chakra geeft energie van de Bron aan ons door. Een te grote gerichtheid op materie, controledrift van het ego en het oertrauma (dat ontstond als gevolg van de eerste incarnatie, de “verjaging uit het Paradijs”) zijn achterliggende oorzaken. Reguliere artsen hebben hun specifieke benadering om migraine te lijf te gaan: pillen slikken en niets aan de achtergronden doen. De benadering uit het Aquariustijdperk is fundamenteel anders. Wanneer de medische benadering uit het Vissentijdperk wordt losgelaten, groeit de spirituele genezing van het Aquariustijdperk.

Ook de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) heeft een specifieke manier om naar migraine te kijken. Die manier is in wezen erg aards, want oude Chinezen waren niet zo met Boven bezig. Een lang en gezond leven op aarde was de bedoeling, daar was de TCM op gericht. Net als Sonia vat ook de TCM migraine op als een stagnatie, een blokkade zelfs, in de doorloop van energie in het lichaam en niet erboven, in het 8e Chakra.

In essentie is het verschil tussen de visie van Sonia Bos en de TCM niet eens zo groot, hetzelfde geldt voor het verschil tussen de TCM en de Chakra–leer. Het heeft allemaal dezelfde Bron.

Lever– en Galblaasenergie
De TCM werkt met ideeën als Lever- en Galblaasenergie, waarbij de Lever de Generaal onder de organen is. Vergeet niet dat het hier om energie gaat en niet om de lever als ding! Het gaat dus niet om het karakter van de lever, maar om dat van Leverenergie.

Leverenergie is een heel sterke opwaartse energiestroom, oftewel: Generaal Lever is een enorme driftkop. Als hij iets op zijn lever heeft, geeft hij woedend bevel om de situatie aan te pakken. Gal spuwen. Hij stuurt zijn soldaatjes Galblaasenergie op oorlogspad. Galblaasenergie is een sterke neerwaartse energiestroom, het is de yange kant van de yinne energie van de Lever.

Generaal Lever zelf zet – als hij eenmaal bevel heeft gegeven – zijn houten been in de hoek van de legertent, steekt tevreden een sigaartje in de hens, doet een glaasje VSOP, neemt de correspondentie door … hijzelf vecht niet, dat moet Galblaas doen. Dus zodra er een situatie in iemands leven ontstaat waarbij stevig ingrijpen door hemzelf noodzakelijk is geworden, geeft Generaal Lever de opdracht de situatie aan te pakken en moeten soldaatjes Galblaas de opdracht uitvoeren. Lever alleen is niet genoeg, ook Galblaas moet in actie komen.

Maar om één of andere reden komt Galblaas niet in actie. Galblaas heeft niet zo’n zin, hij is een beetje moe, hij durft niet zo erg. De neerwaartse energiestroom blijft uit, terwijl de drift van de Generaal steeds opnieuw naar het hoofd wordt gestuurd. Het resultaat is “overdruk in het hoofd”, net wat Sonia zei.

Generaal Lever wordt razend en stuurt de soldaatjes eropuit. Aan welke situaties moeten we dan denken? Een paar voorbeelden: een oom was een doorgewinterde schuinsmarcheerder, zijn vrouw wist dat en had eeuwig migraine. Een andere vrouw werkte op een plek die absoluut niet geschikt voor haar was. Ze zat regelmatig met migraine thuis. Anders gezegd: de situatie waarin iemand verkeert, is onleefbaar geworden. Hij moet  een keer gaan handelen, hij moet  een andere situatie voor zichzelf creëren – maar dat doet hij niet. Iemand met migraine moet voor zichzelf een bepaald situatie onder ogen zien en iets aan die situatie gaan doen ! Zodra iemand migraine heeft, is er te weinig aan de situatie gedaan.

Dolle stier
Zoals werd gesuggereerd is Generaal Lever in feite een kortaangebonden stuk chagrijn met lange tenen, die altijd op het punt van exploderen staat. Da’s nuttig en dat moet ook: Leverenergie ruimt blokkades op, het is de energie die in de lente de bloemetjes door het asfalt laat groeien, het is de energie van de Stier, die met zijn dolle kop op een wapperende lap komt afrennen.

Onder een migraineaanval zit in de regel een enorme berg opgekropte woede. We raden mensen met migraine altijd aan om een flinke bijl op de kop te tikken en daarmee eens even dingen recht te zetten, in de sfeer van relaties, wonen, werk, op sociaal gebied … er moet een vreselijke berg agressie het lijf uit! Dat heeft als gevolg dat de Galblaasenergie weer gaat stromen, de blokkade wordt opgeheven en de migraine verdwijnt. Vervolgens raden we aan om een kiemsmoorder op de kop te tikken. Daarmee kunnen in een vroegtijdig stadium ongewenste situaties in de kiem worden gesmoord.

Culturele codes
Vaak is migraine het gevolg van opvoeding, van sociale gedragscodes. “Oma had vroeger al vreselijke migraine aanvallen, moeder ook, en ik …” Heel herkenbaar, durven we te wedden. Binnen bepaalde culturele codes mag een vrouw niet boos worden. Die gedragscodes worden keurig van generatie op generatie doorgegeven; migraine wordt van generatie op generatie aangeleerd. In zekere kringen worden vrouwen bij herhaling tot op het bot beledigd, maar de pink blijft onder het theedrinken overeind staan (zoals het heurt), het lepeltje op het schoteltje trilt misschien een beetje. Ben je boos? Razend? Witheet? Bijna moordzuchtig van woede? Als niemand het maar merkt ! In TCM–taal: Generaal Lever geeft een bevel, de Galblaas haakt af.

Is migraine een vrouwenkwaal? Niet perse, maar het past een vrouw nou eenmaal niet om kwaad te worden, schuinsmarcheerderij levert een bepaalde machostatus op, de religieus verordineerde ondergeschiktheid van vrouwen is nog niet eens zo lang een onderwerp op de politieke en sociale kalender.

Migraine is dus ten dele cultureel bepaald. Dat maakt het voor veel mensen erg moeilijk om er vanaf te komen. Het is heel lastig om aangeleerde patronen te doorbreken. Vaak worden die patronen niet eens als gedragspatroon gezien, de mensen zijn ermee vergroeid. De standaardvraag bij migraine is: “Op wie of wat ben je zo vreselijk kwaad?” De vervolgvraag is: “Hoe komt het dat je er niets aan doet?” Inzicht geven is dus van groot belang.

Achtergronden
De TCM werkt met een oud beeld: de oma voedt de moeder en controleert het kind; de moeder voedt het kind. Anders gezegd: Lever- en Galblaasenergie worden gevoed door moeder Nier en Blaas, en gecontroleerd door oma Long en Dikke Darm. Oma voedde ooit moeder Nier en Blaas. De energetische kwaliteit van de moeder en van de oma bepalen de kwaliteit van “kind” en “kleinkind” Lever en Galblaas.

(1) Nier en Blaas
Lever- en Galblaasenergie maken deel uit van Het Hele Grote Energiesysteem, ze zijn geen eilandjes, ze zijn niet van het “overige land gescheiden”. Ze worden, zoals we lazen, gevoed door Nier- en Blaasenergie. Stel nu dat die energie niet al te stevig is, instabiel misschien. Dan zal de energie die aan Lever en Galblaas wordt doorgegeven (moeder voedt kind) ook niet al te krachtig zijn.

Nier- en Blaasenergie kunnen uit evenwicht zijn door vermoeidheid. Heel simpel. Nierenergie is verbonden met botten en beenmerg, en daarin zit volgens de TCM de meest fundamentele energie die een mens bezit. Vermoeidheid op Nierniveau zit héél diep! Dat is niet zomaar even over. Chronische pijn in de onderrug en hernia kunnen er uitingen van zijn.

Bij een tekort aan Blaasenergie gaat het eerder om ongedefinieerde emotie. Nier- en Blaasenergie die vrolijk blijven stromen, doen rustig hun werk. De emotionele chaos stroomt rustig door, goed stromende Nier- en Blaasenergie houdt de emoties in balans. Op zich bestaan deze emoties op dit niveau uit een ongeordende chaos. Het borrelt, de bruist, er liggen uitbarstingen op de loer. Ongedefinieerd. Zodra zo’n ongedefinieerd stapeltje energie door de moeder bij wijze van voeding wordt doorgegeven naar kind Lever en Galblaas, kan die energie in woede veranderen. Nu heeft de voorheen ongedefinieerde emotionele energie een krachtige vorm gekregen. De energie kan ook zo zwak zijn, dat die woede er helemaal niet komt.

Als er geen of te weinig Blaasenergie voorradig is, merkt men dat aan … hoofdpijn, een vorm die vaak “migraine” wordt genoemd. Die zit boven de ogen, achter de ogen (en levert pijn in de nek op, in de onderrug, achter de knieën, leidt tot kramp in de kuiten, pijn de voetzolen … een hernia ligt op de loer.) Migraine van de Galblaas zit aan de zijkant van het hoofd en valt Maagenergie aan, wat tot maagklachten leidt. Dus aan migraine van de Galblaas, is vaak migraine van de Blaas vooraf gegaan. Moeder voedt kind.

Vermoeidheid is een belangrijke achtergrond voor migraine. Bij een tekort aan Nier- en Blaasenergie wordt er zwakke of te weinig energie doorgegeven aan Lever en Galblaas. Een ongewenste situatie wordt door het kind door ene gebrek aan energie niet aangepakt.

(2) Long en Dikke Darm
Oma Long en Dikke Darm behoren afvalstoffen uit het lichaam te werken. Dat kan heel concreet zijn, maar ook de abstracte afvalstoffen moeten verwerkt worden en uit het lichaam worden verwijderd. Ruzie met de buurman, auto gejat, de scheiding van Willem-Alexander en Maxima (smile!), de Chinees van gisteravond – het moet allemaal worden verwerkt. Daarbij moet het goede deel van de energie worden bewaard, dat deel moet het totale energiesysteem voeden. Dat is de eerste beschermlaag tegen ziekten.

Het slechte deel, de ballast, moet weg. Als oma Long en Dikke Darm dat niet goed doen, blijft er teveel afval in het lichaam achter. Mensen die dat doen, worden vaak zwaarder. Eigenlijk gaat dit om controle: alles wordt gecontroleerd door het Ego, zoals Sonia schreef, alles wordt vast gehouden, opnieuw en opnieuw uitgekauwd, de geest laat zaken maar niet los, er wordt nog steeds uitvoerig gedelibereerd over gebeurtenissen van jaren en jaren geleden die allang hun relevantie hebben verloren, het leven is uit zemelen, zeuren en zeiken gaan bestaan, het zijn de tobbers … Slecht slapen, ’s morgens heel vroeg – zo rond 5:00 U – wakker zijn en niet meer kunnen slapen, altijd en eeuwig in dezelfde en vergelijkbare kleding lopen en passiviteit horen ook erbij. Eigenlijk wordt er niet veel nagedacht over de manier waarop het eigen leven wordt ingericht. Alle dingen die zijn “fout gegaan”, worden doorgeschoven naar het bordje van anderen. Terwijl het systeem er juist op is ingericht om het afval van nuttige energie te scheiden. Met goede energie kun je verder.

Oma houdt teveel afval vast en slaapt veel te weinig; moeder is chronisch vermoeid en het (klein)kind ontvangt te weinig energie waarmee het iets kan. Krachtig, agressief zo nodig, optreden tegen ongewenste omstandigheden, bijvoorbeeld.

Massage alleen …
Door middel van shiatsu of tui-na massage kunnen we wat aan migraine doen. De blokkades waarover we spraken zitten bovenop de schouders, naast de oren zeg maar. Daar zitten heel sterke acupunctuurpunten die, als ze goed functioneren, energie naar beneden jagen. Vóór Galblaas 21, zo heet dat acupunctuurpunt in het Westen, zitten dus nog 20 Galblaaspunten en die komen door de blokkade op GB 21 vol te zitten met energie, die door Generaal Lever naar boven wordt gestuurd. 
TCM kent geen migraine. Niet dat Chinezen geen migraine kunnen krijgen, maar de kwaal wordt anders gedefinieerd en behandeld. In de TCM is “migraine” niet meer dan een stagnatie op de bovenste punten van de Galblaasmeridiaan. Een file. Op de A2 is een vrachtwagen geschaard, de hele A2 staat vast. Dus moet je de geschaarde vrachtwagen wegslepen, oftewel rustigjes de blokkade wegmasseren en de volte op de meridiaan door de blokkade helpen. 
Prachtig. Wat is die TCM toch een eenvoudige, effectieve geneeswijze! 
Maar tien dagen later ligt dezelfde mevrouw weer op de tafel met exact de zelfde klachten! Zware hoofdpijn, misselijkheid, geen licht kunnen verdragen … En weer masseer je de migraine weg. 

… is niet voldoende
Dit schiet niet op, natuurlijk. Ook deze fictieve persoon moet zorgen dat de situaties in het persoonlijke leven die slecht voor hem/haar zijn, worden aangepakt, worden veranderd, worden opgelost. We kunnen masseren totdat onze vingers rechtop in de acupunctuurpunten blijven staan – als degene met migraine niet zelf aan de gang gaat, kunnen we rustig ophouden … 

Passiviteit moet worden aangepakt met activiteit: begin met bewegen zonder te overdrijven. Schrijf je niet meteen in voor de Alp du 6, de ochtendgymnastiek bij Omroep Max is heel geschikt om in beweging te komen! Ga zodra het kan, systematisch wandelen, fietsen, op karate – karate is heel erg geschikt om agressiviteit te kanaliseren en is goed voor de groei van het zelfvertrouwen. Zorg ervoor met regelmaat buiten adem te raken: diep adem halen activeert de darmfunctie en er zal steeds meer afval worden afgevoerd. Dat betreft zowel concreet als abstract afval. Oma begint nu op krachten te komen en de kwaliteit van de controle op het kleinkind zal verbeteren. Lichamelijke vermoeidheid leidt tot een verdieping van de slaap en de vermoeidheid zal minder worden; de moeder wordt ook steeds fitter. Het kind vaart er wel bij. Schreef Sonia Bos in wezen niet het zelfde? 

Earth Calling Niburu! Earth Calling Niburu!

De laatste dagen zie ik regelmatig teksten van Niburu op Facebook voorbijkomen over contacten met buitenaards leven. Is dat nou zo bijz...