dinsdag 15 november 2011

Premier Erwin Kroll

Er bestaat geen relatie meer tussen politieke voornemens enerzijds en het resultaat van de uitvoering ervan anderzijds. Dat ligt onder andere aan het feit dat de hoeveelheid beschikbare gegevens zo groot is, dat er veel meer dan één politieke lijn uit de informatie gehaald kan worden. De hoeveelheid informatie is zo groot, dat er al in een vroeg stadium geselecteerd wordt aan de hand van partijgebonden en persoonlijke voorkeuren.

Een ander gegeven is, dat naast de hoeveelheid, ook de snelheid van de groei van de hoeveelheden gegevens enorm is toegenomen. En dus de snelheid van de veranderingen in de wereld, waar de gegevens een weergave van zijn. De politiek is niet meer in staat om al die informatie in de breedte noch in de diepte te verwerken; keuzes worden aan de hand van de ideologie gemaakt. In de historische wetenschappen heet dit inlegkunde en dat wil zeggen: de werkelijkheid aanpassen aan de eigen verwachtingen over die werkelijkheid, of te wel de uitkomst van een onderzoek in overeenstemming laten zijn met de eigen partijlijn.

Geen der partijen kan de hoeveelheid informatie en de snelheid van de veranderingen aan, ook niet als er een contingent hoogleraren aan een bepaald onderwerp wordt gezet. De congregatie is erop gericht om de eigen standpunten helderder dan voorheen onder de aandacht van het publiek te brengen en ondertussen neemt de flexibiliteit in het denken af en de dogmatiek toe. Links en rechts polariseren, het centrum verdwijnt, de kloof wordt steeds groter. 



Prinsjesdag gaat over plannen naar de toekomst. Wat zijn de voornemens voor het volgend jaar, hoe zit de financiering in elkaar en hoe zit het met de uitvoering van de voornemens? Hoe zit het met de kans van slagen? Als hij eerlijk is, kan de politicus alleen maar zeggen: “Geen idee.” De reeksen amendementen die na Prinsjesdag worden ingebracht, zullen niets aan de geplande werkelijkheid verbeteren, omdat ook de oppositie niet weet wat morgen, laat staan overmorgen  zal brengen. Regering en oppositie kunnen alleen maar afwachten en kijken hoe het gaat.

Maar, dames & heren politici, het kan ook anders. Sterker nog: Weerman Erwin Kroll zou een uitstekende premier zijn. Afgelopen zomer deed weerman Erwin Kroll een weersvoorspelling,  maar deze keer zei hij (geparafraseerd): “Ik weet niet wat voor weer het morgen wordt. Op basis van de gegevens die we hebben kan het morgen zonnig en warm worden, maar als het hoge drukgebied iets verder doorschuift richting Zuid Europa, zitten we morgen met de gebakken peren onder invloed van het lage drukgebied nu bij Schotland ligt en dat dan dominant wordt op onze weerkaarten. Kortom: Ik weet het niet.” De handen kunt u er zelf bij bedenken.



Met Premier Kroll wordt de politiek ontdaan van een hoop dikdoenerij; al die mannekes die precies denken te weten hoe het land ervoor staat, hoe verkeerd de anderen het doen en hoe geweldig hun eigen oplossingen wel niet zijn. Prinsjesdag, de Eerste en Tweede Kamer, het wekelijkse praatje van de minister president het vrijdagse kabinetsberaad en het interview erna, kunnen nu worden opgeheven. Daarvoor in de plaats iedere avond Premier Kroll die op het einde van het nieuws uitlegt dat "dit en dat" ongeveer de toestand van dit moment is, dat het erop lijkt dat "die en die" verandering eraan zit te komen en dat overmorgen misschien.... 

Hoe dan ook: Zeker is, dat morgen alles weer anders zal zijn en dat is een stuk realistischer, zou ik zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Earth Calling Niburu! Earth Calling Niburu!

De laatste dagen zie ik regelmatig teksten van Niburu op Facebook voorbijkomen over contacten met buitenaards leven. Is dat nou zo bijz...